Info

Jaarthema

Jaarkenteken 2019 – 2020

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

Met een jaarthema als Scoutmoedig kiezen we dit jaar voor avontuur. We gaan de uitdaging aan, durven springen en nemen het risico. Want door risico’s te nemen, trainen we onze durfspier.
We lukken,
we mislukken,
we vallen
en we gaan weer door.
We tellen niet de successen, maar het enthousiasme.

Gidsen gaan graag op verkenning. En onderweg naar een nieuw avontuur kan je een blauwe plek oplopen. Dat is waar scouting voor staat: een plek waar je mag vallen en anderen je helpen opstaan. Waar mislukken niet falen is, maar een nieuwe ervaring betekent. Een leerkans.

Scouts- en gidsenspelen zitten vol risico. Verantwoord risico. Zo leer je gevaar inschatten en je grenzen ontdekken. Door te verdwalen, ontdek je nieuwe wegen en nieuwe plekken. De sterren stellen ons gerust. En op de top van de berg kan je verder zien.

Maar het hoeft niet ver te zijn. Een jonggids die in haar beste Frans vraagt of zij haar drinkbus mag vullen bij Madame of Monsieur. Samen met de kapoenen op weg in het donker. Of de akaqueeste naar het absolute middelpunt van jouw gemeente.

Durf! En durf toegeven dat je niet durft. Ook dat vraagt moed. En wat voor de één spannend is, is voor de ander een fluitje van een cent. Anders jezelf durven zijn, is moeilijker dan zwijgen en altijd meedoen. Samen een uitdaging aangaan met respect voor iedereen, ook dat is scoutmoedig.

Scoutmoedig zijn, betekent ook tonen wie we zijn: Scouts en Gidsen, trots op ons uniform en waar we voor staan.  We zijn zichtbaar in onze eigen buurt, durven onze mond opendoen en een standpunt innemen. Maar we durven ook luisteren naar ouders en buurtbewoners: zowel naar hun bezorgdheden als hun complimenten.

Soms graag gezien, soms in het midden van de storm. Wie scoutmoedig kiest, blijft sterk staan.  

 

 

Belangrijke data 2019 – 2020

September

06.09 – Textivate
07.09 – Jubijan (BBQ)
15.09 – Overgang
22.09 – Geen vergaderingen (planningsweekend leiding)
29.09 – Start vergaderingen

 

 

Er was eens…

De groep is ontstaan in 1980 door enkele enthousiastelingen aan de parochie Sint Jan te Aartselaar. Vandaar dat de gidsengroep de naam Sint-Jan meekreeg. Na 39 jaar bestaat er nog steeds een vlotte samenwerking met de parochie.
De 92ste leverde de nodige “know-how”, met Gerda Lauwers als eerste groepsleidster (in 1985 opgevolgd door Danny Daniëls) en met Marc Peeters als groepssecretaris.

De werking van de groep is doorheen de 39 jaar geëvolueerd, maar bepaalde waarden en visies zijn gelijk gebleven, zoals samenwerking, kameraadschap en sfeer. Gidsen lopen nog steeds langs straten en pleinen, spelen hun eigenste spel, sjorren fraaie constructies  of trekken er op uit. Om alles vlot te laten verlopen, vernieuwen we regelmatig ons materiaal: tenten, spelmateriaal, knutselmateriaal, kookmateriaal, fluohesjes en bandjes, ‘geluidsinstallatie’,…

De verschillende acties die we ondernemen om onze kosten te financieren werd vanaf het begin bijgestaan door de oudervereniging, die later de vzw Kalisandra werd. Vandaag zorgt vzw Kalisandra nog steeds voor het onderhoud en de bekostiging van de lokalen, alsook voor de ondersteuning van de groep indien die nodig is.

Doorheen de jaren is het ledenaantal blijven toenemen, en hebben we heel veel leiding zien passeren. Ze hebben allen meegewerkt aan de groep die we vandaag nog kennen.
Zoals elk sprookje weten we niet hoe het verhaal verder loopt,…
We hopen alvast op een gouden jubileum !

Samen met jullie, de leden, leiding, oud-leiding, ouders en de vzw Kalisandra zijn we er zeker van dat het scoutsgevoel van gidsen Sint-Jan bestaat en zal blijven voortbestaan.