Jaarthema

2023 logo speelstek reuzeplek

Speelstek, Reuzeplek!

 

Ook zo’n goesting in het nieuwe scoutsjaar? Ontdek hier het nieuwe jaarthema.

Op de gidsen spelen we altijd en overal: binnen, buiten, op het water, in het bos, op het plein, alles daartussen of ver daarvandaan. Geen vierkante centimeter op ons pad naar ontdekking en ontwikkeling laten wij onbespeeld. 

Tegenwoordig staat onze wereldwijde speeltuin regelmatig onder druk. Maar we zouden geen gidsen  zijn als we de handen niet uit de mouwen van ons hemd zouden steken. Opkomen voor onze omgeving en onze scouteske thuis, dat kunnen we, met groot plezier en kleine daden.

Zo maken we van elke plek een speelstek!

Met het jaarthema  kiezen we ervoor om stil te staan bij de omgeving waar we ons als gids in begeven. We vinden het belangrijk om te kiezen voor een ruimte die veilig, duurzaam, mooi en bovenal gezond is! Een speelstek waar onze leden zich volledig kunnen uitleven, waar ze avonturen kunnen beleven en volop kunnen experimenteren – dat is voor ons een absolute noodzaak! Of het nu gaat om een spannend bosspel een ontdekkend stadsspel, tijdens vergaderingen, kampen of een weekend, we zijn altijd op zoek naar nieuwe plekken die de creativiteit van onze activiteiten nog net dat beetje extra stimuleren. ” 

Fantasie in onze omgeving

In de stad, op het platteland, op een grote speelplaats of een kleine wei, elke speelplek kan tot de verbeelding spreken. We dagen onszelf en onze leden uit om op allerlei manieren creatief te spelen. Door onze fantasie kunnen we met minder een pak meer! Een kapoen ziet in een zandbak al snel de mogelijkheid om een reuzefort te bouwen terwijl de jonggidsen op kamp eerder een wildwaterbaan zullen bouwen in de rivier door wat stenen te verplaatsen! Zo blijven we allemaal inventief, creatief! 

Jouw plek! 

In een grote groep kom je een verscheidenheid aan persoonlijkheden tegen. Van de sociale vlinder die graag met iedereen omgaat, tot degene die het zonnetje in huis is en iedereen opvrolijkt, tot de meer ingetogen persoon die het liefst in haar vertrouwde cocon blijft, rustig observeert en geniet van alles om haar heen. In de gidsen is er ruimte voor iedereen om volledig zichzelf te kunnen zijn. Het is een belangrijk aspect voor ons om ervoor te kunnen zorgen dat iedereen zich thuis voelt. Als leiding streven we ernaar om met enthousiasme voor variatie te zorgen, zodat er voor elk wat wils is: van ontspannen bij een kampvuur, tot uitbundig dansen tijdens de afwas, we proberen voor allerlei momenten te zorgen waarop iedereen kan genieten, kan spelen en vooral, volledig zichzelf kan zijn!   

Graag gedaan 

Al spelend zijn we te gast op plaatsen waar ook anderen van genieten. We helpen graag zorg te dragen voor die omgeving en zijn ons bewust van wat we doen, zonder ons eigen scoutsverhaal overboord te gooien. Of we maken er een spel van! Wie ruimt na de activiteit het snelst al het spelmateriaal op? Wie raapt het meeste vuiltjes op tijdens een berentocht? Ook op ons eigen terrein geven we het goede voorbeeld. Zo tonen we onszelf aan elkaar, maar ook aan de buurt. Met zorg te dragen voor onze omgeving maken we van elke speelstek, een reuzeplek!